FOBİLER
Fobi, bir olay veya nesneyle ilişkilendirilen, gerçekte bir tehlike olmasa da kişiyi etkileyen ve korkuya dayalı bir kaçınma şeklinde tanımlanır. Tehlike olmasa da, kişinin yaşamını etkileyebilecek kadar rahatsızlık ve huzursuzluk hissi fobi için yeterlidir.
Fobi genellikle kişinin sosyal ve akademik işlevlerinde bozulmalara neden olabilir ve kişisel kaygılarla ilişkilendirilir. Bazı korkular, bireyin yaşamını ciddi şekilde etkilemeyebilir çünkü gerçek dünyada sık sık karşılaşabileceği bir nesne veya durumla ilişkilendirilmeyebilirler, örneğin yılan korkusu gibi. Bu nedenle, özgül fobi ve sosyal fobi gibi belirli fobi türleri daha yaygın ve incelenmesi gereken fobilerdir.
Neden Oluşur?
Fobiler, belirli bir nesne veya durumdan kaçınma eğilimi gösteren ve bu kaçınma davranışıyla hayatını şekillendiren durumlardır. Fobi, genellikle normal bir korku hissinden daha şiddetli ve ciddi olarak algılanır çünkü fobiler, kişinin günlük yaşamını daha fazla etkileyebilir.
Ancak, her fobi günlük yaşamı aynı şekilde etkilemez. Örneğin, yılan korkusu olan bir kişi her gün bir yılanla karşılaşmayabilir, bu yüzden günlük yaşamı her zaman olumsuz etkilenmeyebilir. Ancak agorafobi (evden dışarı çıkmak ve kalabalık alanlardan kaçınma korkusu) veya sosyal fobi gibi daha yaygın olan fobiler, günlük yaşamı daha fazla etkileyebilir ve yaşam kalitesini düşürebilir.
Fobiye sahip bir kişi, fobisinin tetiklendiği durumla doğrudan veya dolaylı olarak yüzleşmemişse, bu fobi belirtisiyle uzun bir süre farkına bile varmayabilir.
Fobi Nasıl Tedavi Edilir?
Fobi genellikle ilaç ve psikoterapi ile tedavi edilir. Tedavi sürecinde, kişinin korkusuyla yüzleşme yöntemine sıkça başvurulur. Bu yöntemle, kişi fobisini fark eder ve üzerine giderken, fobi sürecinde yaşadığı anksiyeteyi anlaması ve bu anksiyeteyle nasıl başa çıkacağını öğrenmesi amaçlanır.
İlaçla Tedavi Süreci: Psikiyatrinin gözetimi altında bu tedaviye başlanır.
Psikoterapi Tedavisi Süreci: Psikoterapi seansları, çevresel ve biyolojik etkenler göz önünde bulundurularak yapılır. Bu seanslarda, rahatlama teknikleri kullanılarak vücutta meydana gelen zararlı etkileri zihinsel ve bedensel olarak azaltmak hedeflenir.